wz

Kapor obyčajný 

Šťuka severná

Kapor žil pôvodne v riekach. Teraz sa chová umelo v rybníkoch (od 14. storočia).

Žijú v nie veľmi studenej vode. 

Rozmnožovanie - samica ikernačka vypustí až 1 milión ikier, na ktoré samec vypustí mlieč. Z ikier sa za 3 týždne vyvinie malý kapor. O 3 roky má 2 - 3 kg.

Je všežravý. Živí sa červami, planktónom. Väčšie kapre nepohrdnú ani menšou rybkou. Kapor je hospodársky najvýznamnejšou európskou rybou. Ročný úlovok divého i domáceho kapra v Európe je okolo 190 000 t.

 

Šťuka žije vo všetkých typoch našich vôd. Má aerodynamický tvar tela, preto sa dokáže rýchlo pohybovať.

Je to dravá ryba.

Šťuka rastie veľmi rýchlo a dosahuje až vyše 1,5 m s hmotnosťou 35 kg. Má valcovité, silne pretiahnuté telo a dlhú hlavu. Na spodnej čeľusti má silné zuby. Chrbtová plutva je posunutá nazad, nad análnu plutvu. Pri šťukách sa bežne vyskytuje kanibalizmus. 

Jej výskyt je v severných vodách Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Tým, že sa živí rybami prirodzene reguluje výskyt premnožených rýb.

Má chutné mäso.

Odkazy
Fotogaléria http://www.plemena-hz.szm.sk/ryby.html
http://www.gymsnv.sk/%7Esvihrova/ponuka/mineraly/ryby.htm
Iné zdroje http://www.soccon.sk/fifik/body.php?cislo=0412&clanok=8
http://www.1sg.sk/navigators/riso-ryby1.htm

 © Aktualizované
02.08.2005